Everyman, 2015, Smerdon´s Scandinavian, af David Smerdon

PAPERBACK

219,00 kr.
Varenummer: 0292Paperback

Engelsk, 496 sider, udgivet august 2015

Ikke en helt ny åbnings bog, men en god bog der stadig holder efter min personlige mening. Mig bekendt er det den eneste større gennemgang af denne åbning. 

Personligt er jeg glad når hvid spillerne går ud i de skarpe og komplicerede varianter, hvor de for at klamre sig til en sølle bonde vælger at svække deres bondestilling, og komme bagud i åbningen med kongen i skudlinien.

Min personlige erfaring er at de fleste hvid spillere - da de så sjældent møder 2....Sf6 - vælger en ikke-ambitiøs fortsættelse som 3.Sc3 eller 3.Lb5+, der giver sort lige spil allerede i åbningen.

Forfatteren, den australske stormester David Smerdon, giver i bogen en særdeles velskrevet og grundig gennemgang af en ambitiøs spillemåde for sort i Skandinavisk, der aldrig helt er slået igennem på topplan. En bog båret af hans egen mangeårige erfaring med åbningen.

Åbningen opstår i den rene form efter 1.e4.d5, 2.exd5,Sf6 3.d4,Lg4!? - der kaldes "The Portuquese Complex".  Vi taler her om en gambit i en åbning, der ellers har ry for at være for dem, der søger en solid åbning.
Her undersøges grundigt i "Section One" de forskellige varianter, hvor hvid fortsætter ambitiøst med enten 4.f3 eller 4.Lb5+, eller de mere solide fortsættelse som 4.Le2 eller 4.Sf3. De hvide fortsættelser dækkes i hele 7 kapitler i Section One. 

Ofte opstår der efter 4.f3 eller 4,Lb5+ stillinger, hvor hvid afbytter den hvidfeltede løber imod springeren på d7 og klamrer sig til merbonden på d5 med c4. I disse stillinger får sort fin kompensation for bonden via kontrol over de hvide felter, typisk med udvikling af løberen til Lf5.

I John Shaws repertoirebog fra 2016 "Playing 1.e4...." fraråder han netop 6.c4 og anbefaler at give bonden tilbage med 6.Sc3. Dette skriver jeg lidt om i min anmeldelse af John Shaws bog i min blog Anmeldelse af Playing 1 e4... Shaw skriver: ”I like this way of meeting the gambit, as the main line (6.c4, min kommentar) is basically unplayable, but played by everyone"

Hvids flotte bondeformation i centrum ender ofte i midtspillet som en kolos på lerfødder, der kan angribes både med løberen og bondefremstødene b5/e6/c6. Ofte ender hvid langt bagud i udviklingen, og med kongen i centrum.

I "Section Two", der kaldes "Principled Greed", undersøges de varianter, hvor hvid på grådig vis forsøger at klamre sig til merbonden med 3.c4. Dette er faktisk ikke så dumt af hvid efter min mening. Sort har i princippet kun 2 fornuftige fortsættelser.

Med 3.-..e6 inviteres til den meget aggressive "Icelandic Gambit". Denne er meget farlig for en uforberedt hvid spiller, men sort skal være parat til at ofre en eller flere officerer i kongeangrebet.
Hvis disse varianter virker for voldsomme, så kan sort vælge at "tvinge" hvid over i "Panov-Botvinnik Attack" i Caro-kann med det solide 3.-...c6. Men det var jo ikke helt meningen med åbningen.

I "Section Three" undersøges endnu en af hvids ikke-ambitiøse fortsættelser: 3.Sf3 . Dette kaldes "The Modern Treatment". Ideen her er at hvid vil undlade at svække sig med f3 og d4. Spillet her må dog objektivt kaldes lige, hvilket må være en lille sejr for sort.

I "Section Four" behandles den direkte skak med 3.Lb5+. Min personlige erfaring er at denne skak, eller 3.Sc3, er de fortsættelser man oftest vil møde.
Smerdon behandler selvfølgelig den gamle fortsættelse med 3....Ld7, men også hans egen favorit med 3....Sd7. Her er ideen igen at få overtaget på de hvide felter med a6.

I "Section Five" behandles de mere usædvanlige træk. Her vil jeg specielt henlede opmærksomheden på 3.Sc3, der ofte fører til et lige slutspil. Men hvor sort skal være opmærksom på hvids fremstøds muligheder med d- bonden. Man skal i denne variant være god til slutspil for med sort at tvinge resultatet ud over remisgrænsen ( forfatteren giver eksempler på hvad sort skal spille. Men personligt vil jeg mene at dette afsnit er det "tyndeste" i bogen).

Sammenfattende om denne bog så giver den et ambitiøst, men krævende repertoire for sort, imod 1.e4. Som er afprøvet og udviklet af forfatteren på stormester niveau gennem mange år. Pakket med nye selvstændige ideer og kritisk analyse. Præget af en forfatter, der både kan og vil formidle kompliceret stof.

Min vurdering af målgruppen: åbningen kan føre til de mest vilde varianter, men der er også mange positionelle fortsættelser. Det er derfor ingen let begynderbog.

Der er godt nok megen god tekst med forklaringer, hvor vi alle kan være med. Men også 480 sider med partier og teori. Så jeg vil vurdere at du skal have 1700+ i rating, og have tid og lyst til at studere en åbning, for at få det fulde udbytte af bogen.

Om forfatteren: Forfatteren er Australsk GM (udnævnt 2009). Smerdon har spillet på det australske OL landshold siden 2004, flere gange på bræt 1. Specielt huskes OL i 2016, hvor han spillede remis med en vis Magnus Carlsen. Har også deltaget i Xtracon Chess Open i Helsingør (da turneringen hed Politiken Cup).


Har i 2020 udgivet bogen "The Complete Chess Swindler" med undertitlen "How to Save Points From Lost Positions".

Smerdon har sin egen blog, og skriver jævnligt på websites som ChessPublishing.com og Chess.com, og har skrevet flere åbningsartikler for NewInChess Yearbook.

Smerdon er privat uddannet Adfærdsøkonom Ph.d (populært sagt læren om hvordan man kan øge sin omsætning ved bedre at forstå kundernes beslutningsprocesser) fra University of Amsterdam. 

 

Foto af David Smerdon

Se pdf eksempel her: Smerdon´s Scandinavian, af David Smerdon

Oprettet af: ole knudsen

Anmeldelse:

Fra Chess.com1
+
Tilføj til kurv
Vægt: 0,842 kg.
Priser er inkl. moms