Er dit behov åbningsbøger, så vi lige lagt 4 nye af slagsen på
www.skakbloggen.dk. Bøgerne er på vej hjem fra forlagene.
For hvid har vi lagt 3 nye titler fra Everyman, der i runde tal henvender sig til klub og turneringsspilleren i niveauet 1600-2100.
Den første er "Opening Repertoire: Beating the Sicilian main lines", af FM Jonas Hacker, og henvender sig til 1.e4 spillere.
En for mig ukendt forfatter, men her får du for hvid præsenteret et spændende repertoire imod den populære sicilianske åbning. Sicilianske spillere er ofte teoretisk velforberedte, og gode til at udnytte de dynamiske elementer for sort i åbningen.
Rygraden i denne bog er en lille finesse med f3 og c4.
I Najdorf varianten 1.e4,c5 2.Sf3,d6 3.d4,cxd4 4.Sxd4,Sf6 er det normale automattrækket 5.Sc3. Men forfatteren anbefaler istedet 5.f3 (der jo ikke blokerer for c-bonden som Sc3). Hvid følger herefter op med c2-c4 og etablerer derved en værdifuld terrænovervægt.
Selvom f3 trækker er forholdsvist ukendt, så blev det faktisk med succes brugt af Carlsen i VM matchen imod Karjakin.
Mange af varianterne for hvid imod andre sicilianske opstillinger bruger på samme c2-c4 som sikring af terrænovervægt.
Den næste bog er "Opening Repertoire: The Iron English" af GM Simon Williams og IM Richard Palliser. Her er hensigten ligeledes for hvid at holde et fast greb om centrum.
Her får du for hvid præsenteret et repertoire med en bundsolid hvid opstilling med førstetrækker 1.c4. Hvor der fokuseres på en gammel og næsten glemt opstilling af den sjette verdensmester Mikhail Botvinnik.
Denne opstilling kaldes "Botvinnik Formation", men har i Aalborg Skakforening (og sikkert også andre steder) i mange år været kendt som "Fynsmester varianten", jeg husker meget spillet af Kurt Hollesen.
Varianten går som følger med de hvid brikker: 1.c4 2.Sc3 3.g3 4.Lg2 5.e4 og 6.Sge2. Altså en meget kompakt stilling, men stadig med muligheder for aggressivt spil. Den helt store fordel er nok også, at den mere kræver en forståelse af planer og strategier, end konkret indlæring af trækserier.
Du får et repertoire for hvid, skåret til af så kendte navne som GM Simon William og IM Richard Palliser. Bogen er bygget op omkring kommenterede partier, hvor der trækkes tråde til de typiske planer.
Den tredje bog er ligeså spændende. Mange kender irske Sam Collins som skakforfatter af kvalitetsskakbøger på engelske forlag og af DVD´er på Chessbase. Her er en godbid "The Réti: move by move". En åbningsbog om det, som man kan kalde "den rene Réti". Hvor hvid besvarer. 1.Sf3,d5 med 2.c4.
Den umiddelbare fordel er at åbningen meget mere drejer sig om en god strategisk forståelse, end indlæring af lange konkrete teorivarianter. Men det betyder ikke at sort ikke har konkrete problemer at løse. I nyere tid har specielt Kramnik og Aronian giver selv verdensklassespillere problemer at løse ved brættet.
Men vi skal ikke helt glemme sort! Et topnavn som den græske GM Vassilios Kotronias har på amerikanske Russell udgivet "Fight 1.d4 with the Tarrasch!".
Intet mindre end en fremragende bog om Tarrasch forsvaret for sort. Måske hvad du leder efter hvis du har problemer imod 1.d4 eller 1.c4!
En af fordele er netop at forsvaret kan spilles imod næsten alting: imod 1.Sf3, 1.c4, 1.g3 og 1.d4.
Du fortsætter med 1...e6, 2...d5, 3...c5. Så er du i en Tarrasch stilling!
En anden fordel er at varianterne ofte leder til de samme typiske stillinger med isoleret dronning bonde (kaldet IQP pawn structure).
Endelig at sorts brikker naturligt får åbne linier så du kan spille åbningstrækkene hurtigt og uden de store problemer.
Forfatteren giver også et komplet repertoire imod systemer som Colle, Trompowsky, London m.fl.