Kommende "Quality" titler i 2020

Her bringer vi en oversigt over kommende Quality titler i 2020Martin Kravtsiv, "The Italien Renaissance - 1.: "Move Orders, Tricks and Alternatives". Da "Berlin Wall" og "Marshall Attack" mere og mere synes at ødelægge hvids håb om direkte åbningsfordel - ihvertfald på øverste hylde - så er mange hvidspillere begyndt at spille "Italian" (1.e4,e5, 2.Sf3,Sc6, 3.Lc4) og "Bishop Opening" (2.Lc4). 

Nu får disse hvidspillere hjælp af en stærk stormester, der er kendt for selv at spille 1.e4. Når man vil spille Italiensk, så må man regne med risikoen for at møde solide Petroff med (1.e4,e5 2.Sf3,Sf6). Hvid anbefales i denne bog (bind 1 af 2) at spille varianten 3.Sxe5,d6 4.Sf3,Sxe4 5.Sc3. Ideen er at slå igen på c3 med d-bonden, og hurtigt rokere langt. Pudsigt nok samme variant som John Shaw anbefaler i Playing 1.e4 ...1,...e5 & Minor lines . Hvis man er ked af at spille imod Petroff kan 2.Lc4 ses som et "anti-petroff" våben.

Forfatteren er Ukrainsk GM med toprating på 2685. Bogen forventes udgivet i foråret 2020.


Martin Kravtsiv, "The Italien Renaissance - 2.: "The Main Lines".  Her får du  som hvid en repertoire bog (bind 2 af 2), der fokuserer på de vigtige varianter for hvid i Italiensk. Du får en grundig gennemgang af vigtige trækomstillinger og de grundlæggende ideer.

Forfatteren er Ukrainsk GM med toprating på 2685. Bogen forventes udgivet i foråret 2020.


Mihail Marin, "Dutch Sidelines".  I Quality´s meget roste "Grandmaster Repertoire" serie. Hollandsk åbning er populært blandt klubspillere, men træffes selvfølgelig også blandt de stærkeste stormestre. Denne bog kan ses som "bind 1" til den kommende (repertoire) bog om Leningrad varianten - set fra sorts side. 
Når man spiller hollandsk, så har hvid mange måder at undgå de skarpe hovedvarianter. Det er temaet for denne bog. Denne bog behandler således varianter, hvor hvid ikke spiller standardopstillingen med g3/Lg2. Ligeledes vises hvordan hollandsk også kan bruges imod Engelsk og Reti.


Mihail Marin, "Leningrad Dutch".  I Quality´s meget roste "Grandmaster Repertoire" serie. Hollandsk åbning er populært blandt klubspillere, men træffes selvfølgelig også blandt de stærkeste stormestre. I tidligere årtier var denne skarpe opstilling med både f5, g6 og Lg7 et frygtet våben hos sovjetiske stormestre. Måske får åbningen - der i temaer kan minde om konge indisk - nu en renæssance via denne bog fra en anerkendt forfatter, der både forklarer de dybere strategier og giver nyheder.

Marin er stærk stormester fra Rumænien, og som forfatter kendt for kvalitets titler på Quality. Bogen forventes udgivet i foråret 2020.

Tro det eller ej - Quality har bebudet udgivelsen af endnu en bog om Hollandsk åbning! Jeg kan simpelthen ikke huske hvornår elskere af den hollandske åbning sidst er blevet så forkælet! F.eks. er det næsten 20 år siden Jacob Aagaard udgav hans bog om hollandsk.


Nikola Sedlak, "Playing the Stonewall Dutch". 
Stonewall kan opfattes som den måske mest dristige af de hollandske varianter. Sort søger fra starten af kontrol over centrum og e4 feltet ved nonchalant at spille både d5 og f5, og lægger derved op til et strategisk (ikke taktisk) parti. 
Modsat har mange hvidspillere en opfattelse af at muligheden for at cementere springer e5 forposten, og sorts dårlige hvidfeltede løber på c8, automatisk betyder at hvid har fordel. Forfatteren er uenig i denne vurdering, og deler i bogen den viden om åbningen, der har hjulpet ham i hele hans skak karriere til at få en sund plusscore med Stonewall. 
Udover et komplet repertoire for sort i hovedvarianter, så behandler bogen også trækomstillinger og de forskellige "anti-hollandske" varianter, som hvid kan finde på at spille. Her tror jeg at ikke mindst 2.Lg5 giver panderynker hos de hollandske fans, og ofte betyder at sort starter ud med e6/d5 før eventuelt at spille f5. 

Personligt glæder jeg mig meget til at læse og lære af bogen. Jeg har tidligere ofte selv spillet Stonewall, men altid endt ud med den dårlige hvidfeltede løber. Jeg kan huske da jeg spillede i Næstved Skakforening, så rystede Bo Munksgaard altid på hovedet når han så denne løber, og prøvede at få mig til at forstå at det var en fejl i Hollandsk at spille bonden helt frem på d5.

Forfatteren er serbisk GM med højeste rating 2608 og skaktræner. Har vundet det individuelle EU mesterskab, og vandt individuel guld ved Skak-Ol 2014.

Boris Gelfand, "Technical Decision Making in Chess",  Dette er tredje bind i Gelfand´s meget roste trænings serie, som jeg ved er meget ventet af danske skakspillere.

Det er sjældent at man på denne måde får en direkte og usminket adgang til at lære af en verdensklasse spillers måde at tage beslutninger på under et parti.

Seriens første bog vandt "ECF Book of the Year Award", og GM Matthew Sadler skrev "Gelfand is very good - and very honest - at explaining which decisions he could calculate and which decisions he needed to take on the basis of judgment, and how he did that...". 

Forfatteren er stærk stormester fra Israel. Har været 30 år i verdenseliten, og er måske mest kendt for den tætte VM match imod Anand i 2012. Bogen forventes udgivet sommer 2020 (i hardcover).


Noam Manella og Zeev Zohar, "Think Like A Machine". Denne bog rammer et felt som jeg tror at mange professionelle stormestre arbejder med, og mange af os andre bakser med uden helt at forstå det: hvordan kan vi bruge/udnytte/kombinere computerens rå regnekraft til at udvide vores egen kreativitet under partierne - ja, faktisk hele vores forståelse af skakspillet?  
I denne forståelses ramme ligger bogen tæt på bogen om Alpha Zero Game Changer 

Forfatterparret fra Israel er kendt for den meget roste bog "Play Unconventional Chess and Win" fra 2014, der handler om styrken i at spille de træk, som vi med vores klassiske skak opfattelse på forhånd afviser som absurde at regne på, men som computeren helt nøgternt foretrækker. Bogen forventes udgivet sommer 2020 (i hardcover).


Swapnil Dhopade, "Playing the Petroff - A Bulletproof Repertoire". Petroff Defence (også ofte kaldet Russisk åbning) har længe været en irriterende åbning at spille imod for inkarnerede 1.e4 spillere. Selv selveste Carlsen kunne ikke knække denne åbning i VM matchen. 
Nu får sort ovenikøbet mere medvind. En ung indisk stormester udgiver en repertoire bog om russisk set fra sorts side. Med partier af store navne som Gelfand, Caruana og Kramnik. Bogen guider dig også til at spille partier, hvor hvid undgår 2.Sf3 til fordel for 2.Lc4 (Anti-Petroff).

Forfatteren blev Indien´s stormester nummer 40 i 2016! Puh, det går stærkt derude. Han er på trods af den unge alder allerede en anerkendt træner. Bogen forventes udgivet sommer 2020.


Jacob Aagaard, "A Matter of Technique". En nyhed, der helt sikkert vil glæde mange af Jacob Aagaard´s fans i Danmark, der har og har haft stor glæde af "Grandmaster Preparation" serien i seks bind. 
Vi kender alle, og har brugt, klicheen: resten er teknik. Men hvor ofte har vi ikke selv sat en vunden stilling over styr! Bogen mission er at undersøge hvordan og hvorfor vi mishandler vundne stillinger, og herefter vise os hvordan vi kan undgå at gentage fejlene fremover. 
Forfatteren er GM, anerkendt skaktræner, er FIDE Senior Trainer, har vundet mange priser som forfatter, og kreativ direktør på Quality. Bogen forventes udgivet sommer 2020 (i hardcover). 


Bøgerne bliver lagt i webshoppen når vi nærmer os udgivelsen 
/ ole knudsen