"The Hippopotamus Defence" af Alessio De Santis

Savner du inspiration til at udvikle dit sorte spil, og har du ikke lyst til at spille en gennemanalyseret hovedåbning med lange teorivarianter, så er "Flodhesten" måske noget for dig!

IM Alessio De Santis, New In Chess , engelsk, 320 sider, paperback, udgivet 2019.
Forfatteren er italiensk, IM og træner. Kendt som skakforfatter i Italien.

- med undertitlen "A Deceptively Dangerous Universal Chess Opening system for Black"

Vejledende paperback pris er 32,95 euro = cirka 225,00 kr

Se pdf eksempel her: The Hippopotamus Defence

Om bogen. Jeg kan kun sige: en bog om en undervurderet åbning, der er alle pengene værd. 

En overskuelig bog skrevet af ekspert i denne nye åbning ("nye" kan godt kalde det, selvom flodhesten har luret i vandoverfladen efterhånden en del år, og er taget op af prominente spillere). Her i Danmark er Jens Ove Fries Nielsen vist den mest kendte udøver af systemet. 

Bogen er en opfølgning på forfatterens første bog om åbningen fra 2006 (der hurtigt blev udsolgt). En åbning, der iflg forfatteren var hovedårsagen til hans 4 IM normer. 

The Hippopotamus er et basissystem, der kan spilles imod stort set alle hvids førstetræk. Fordele og ulemper ved at starte med 1.b6 eller 1.g6 forklares.

The Semi-Hippopotamus er når sort afviger fra denne basis. og f.eks. spiller et tidligt b5. Det kan også være at hvid truer med f4-f5 (som i en Austrian Attack), hvorfor sort præventivt blokerer med f5.

Bogen er meget pædagogisk bygget op i tre sigende trin. Stage 1: Flash  Stage 2: Reflection Stage 3: In depth

Min vurdering af målgruppen: en god bog for spillere i niveauet 1800-2100, der søger et sundt og ikke så kendt basissystem. Hvor kendskabet til trækomstillinger - og temaer i modstød - kan give mange for spilleren "kendte" stillinger i midtspillet. For spillere over 2100 som våben til at variere med.

Forfatterens vurdering: for begyndere op til 1800 i rating kan åbningen spilles med kun lidt forberedelse (ved at læse Stage 1), da partierne ofte afgøres udenfor selve åbningsspillet. For spillere i niveauet 1800 og op til 2100 i rating er det nødvendigt at have tilegnet sig en god viden om strategi, og omhyggeligt studere trækomstillinger (Stage 2). Over 2100 vurderer forfatteren stadig at åbningen er sund, men det anbefales kun at bruge åbningen som overraskelses våben og kun efter grundige forstudier med en computer (Stage 3). 

Man kan sige at budskabet i denne bog er det samme som f.eks. i Welling & Giddins nye "Side-Stepping Mainline Theory": spil et og kun et åbningssystem imod alt. Fokuser på at lære trækomstillinger og de vigtigste modstød i midtspillet.

Men så har jeg slet ikke nævnt noget om den skjulte kraft i fianchetto løberne (med dette udtryk menes når løberne udvikles over b7 og g7). Jeg mener at huske at IM Jakob Aabling-Thomsen engang udtalte noget i retning af: "en fianchetto løber er garanti for et spændende parti, to fianchetto løbere er lig med ballade!".

Om det skaklige!

Den rene Hippopotamus (som man sjældent når) er når hvid spiller passivt, og sort uhindret får lov til at placere løberne på g7 og b7, springerne på e7 og d7, og bønderne på a6, b6, d6,e6, g6 og h6.

Det er sjældent at sort rokerer i denne åbning. Flodhesten fuld af testosteron lurer!

Iflg databaserne scorer sort respektable 48% hvis han når denne rene flodheste opstilling (denne score overgås kun af Siciliansk). Hvis hvid spiller 1.e4, så scorer sort faktisk hele 51%. Den rene Hippopotamus:


Et parti eksempel på den rene flodheste opstilling:

Sort er stærke Krishnan Sasirikan på 2639. Hvid en for mig ukendt De la Fuente på 2258, der fornuftigt nok stiller sig klassisk op med: 1.e4,g6 2.d4,Lg7 3.Sc3,d6 4.h3,a6 5.a4,b6 6.Sf3,Lb7 7.Le3,e6 8.Dd2,Sd7 9.Ld3,h6 10.0-0-0, Se7 11.Tae1

Efter disse 10 træk har vi den rene flodheste opstilling:


Men allerede nu ser vi et typisk eksempel på modstød. 
11.-,g5! Hvid reagerer forkert på dette modstød med 12.h4?,g4! 13.Sh2,Sc6! Med dobbeltangreb på h4 og d4 bonden (den skjulte effekt af fianchetto løberen). Hvid må for at undgå et bondetab begynde at forsvare sig med 14.Le2,Dxh4 15.Lxg4, 0-0-0 16.f4,Tdg8. Sort står allerede forrygende, og er klar til at jagte hvids udsatte konge:


Det var da nemt. Kun begrænset teori, spar på tiden, sænk tempoet i åbningen og kom så med et uventet modstød!


Oftest må sort dog på profylaktisk vis agere efter hvids set-up, men som regel giver dette ikke sort en dårligere stilling. Dette kaldes en semi-Hippopotamus. Eksempel:


Sort når her ikke den rene flodheste opstilling, da han ikke har tid til nummer 2 fianchetto. Sort må spille f7-f5 før hvid spiller f4-f5. Dette er en af hvids farligste opstillinger for flodhesten.

Samme regel kan siges hvis hvid truer med at spille c4-c5. Så skal sort forhindre dette ved selv at spille c7-c5.

Det er derfor en fordel hvis man som sort har et basis kendskab til forskellige åbninger, så man er fleksibel.

Hvis hvid er klassisk d4 spiller og vælger "kun" at besætte centrumsfelterne med d4 og c4, så får sort andre muligheder:Her kan sort uhindret fortsætte med 4. ...,Lb4 og 5...,f5. En god "Hippo-Nimzo-Hollandsk" med kontrol over e4 feltet! 

En standardopfattelse vil sige at sort i Hippopotamus har det begrænsede manøvrerum som ulempe.

En ægte flodhestespiller siger at han så bare har mindre territorium at forsvare: da bønderne holdes tilbage på sjette række, så har hvid færre muligheder for at udnytte førstetrækket til direkte kontakt.  

Gennemgående i bogen er fokus på forklaringer istedet for dybe varianter, og et lækkert og letlæst layout. Men forfald ikke til at tro at du kan lære at spille denne åbning bare ved at læse bogen som godnatlæsning. Brug gammeldags bræt og brikker. 

Jeg kan kun sige at være overrasket over kvaliteten af denne bog. Køb den og afprøv den imod klubkammeraterne!

/ ole knudsen


Anmeldt af Ole Knudsen oktober 2019