En slutspils bog af de bedre

GM Jesus de la Villa, New In Chess 2015 (fjerde udgave, første udgave udkom i 2008). 254 sider, engelsk/tysk.
Vejledende paperbackpris = 22,95 euro (cirka 172 dkr)
– anmeldt af ole knudsen/2019

 Vil du vinde flere skakpartier, så er der ingen vej udenom at ofre et par aftener timer på at studere slutspil - medens resten af familien ser "vild med dans":-). Så du har de mest almindelige temaer ”på rygradden”. Ikke mindst set i lyset af nutidens betænkningstid, der ikke giver megen tid til omtanke i den sidste ofte pointgivende fase af partiet.

I de seneste numre af Skakbladet (dansk skak unions medlemsblad) illustrerer specielt Carsten Hansens begynderartikler, og Jacob Aagaard´s kombinationsøvelser, dette med al tydelighed. Selv stærke mestre på landsholdsniveau spiller forkert i denne fase.

Du kan følge/købe kurser online på nettet, købe slutspils dvd´er fra Chessbase eller anskaffe en ”gammeldags” skakbog som denne.

Jeg har haft denne slutspilsbog og Mark Dvoretskys ” Dvoretsky´s Endgame Manual, 2nd Edition” stående på hylden i længere uden at få dem mere end sporadisk hevet frem. Uden at fornærme for mange, så er jeg nok ikke den eneste skakspiller i den situation😊

Jeg har derfor valgt at kombinere forberedelser til årets Xtracon Open med at anmelde Jesus de la Villa´s bog fra 2008, da den iflg. anmeldelser på nettet skulle være lettere at gå til for os amatører (lad os kalde en spade for en spade), og bogen solgte godt i min tid med Dansk Skaksalg.

NYHED: I 2019 har de la Villa også på New In Chess udsendt “The 100 Endgames You Must Know Workbook: Practical Endgames Exercises for Every Chess Player

Bogen bærer tydelige - og positive - præg af forfatterens erfaringer som træner.

De fleste slutspilsbøger er egentligt mest referencebøger, hvor du kan slå stillinger op. Denne bog derimod gør meget ud af forklare stillingerne. Forfatteren pointerer også vigtigheden af ikke kun at læse bogen igennem via diagrammerne, men derimod at finde de gammeldags brikker frem og selv analysere på brættet– så husker man bedre stillingerne. Et råd er også selv at give stillingerne navne, som man kan huske og genkalde, f.eks. ”Peters stilling”. Forfatteren kalder dette at skabe ”memorising rules”.

Kapitel 1 består af 15 sider med ”Basic endings”, og kapitel 2 er tilhørende ”Basic Test” på 4 sider (plus side med løsninger).  Forfatteren vurderer at denne viden er nok til at klare sig med 1900-2000 i rating. Det vil jeg nok mene nærmere er 1700-1800 i rating. Har man mere end 1800 i rating bør man også studere de efterfølgende kapitler.

Her er der 11 kapitler. F.eks. ”Tårn + bonde imod Tårn”, ”Ligefarvet løberslutspil” osv.
Sidste kapitel er et kapitel med 41 testøvelser (plus side med løsninger).

Jeg vil råde alle til at afsætte en aften på Tårnslutspil. Jeg har selv frygtet de mange muligheder med skak fra siden eller bunden, og gør det stadig:-). Der kan virkelige sikres mange ½ point i tårnslutspil med en bonde under, og modsat vindes mange ½ point i lige stillinger, hvor modstanderen bare ikke har standard temaerne på rygraden. Som skrevet før, ikke mindst set i lyset af nutidens betænkningstid, der ikke giver megen betænkningstid til fordybelse.


I tårnslutspil er "The Philidor Position" en kendt måde at sikre ½ point i en stilling med en bonde under:

Her er standard planen at lade det forsvarende tårn stå på tredje række indtil bonden flytter til tredje række. Altså 1.-,Tg6! 2.e6. Nu er forsvaret let. 2.-,Tg1! Så snart bonden nåede 3 række, så mister den hvide konge sit ly. En fortsættelse kan være 3. Kd6,Td1# 4. Ke5,Te1# osv. Det er også vigtigt at sikre at den forsvarende konge står på 1 eller 2 række foran bonden.

Hvis den forsvarende ikke kender denne manøvre kan ½ point let smutte således: 1.-Tg1? 2.Kd6,Td1# 3.Ke6 og hvid truer mat. 3.-Td8,Th7! og hvid vinder let. 


Som nævnt sikrede kongens placering foran bonden ½ point. Nu skal vi se hvad der sker hvis kongen ikke har denne optimale placering. Sådanne slutspil ender ofte i "Lucena Position. The Bridge":
Umiddelbart ser sort ud til at have en forsvarende metode med 1.-,Tc2. Den hvide konge kan ikke slippe ud. Men nu kommer "Broen". 2.Tf1#,Kg7 (2.-,Ke6 3.Ke8!) 3.Tf4! Nu kan tårnet dække imod tårnskak. 3.-,Tc1 4.Ke7,Te1# 5.Kd6,Td1# 6.Ke6,Te1# 7.Kd5,Td1# 8.Td4 og slut. Sort kan ikke længere forhindre bondeforvandling.Jeg har valgt at bringe et diagram med temaet springerblokade og træk tvang:

 

Hvid er i trækket. Umiddelbart ser det ud til at sort kan blokere forvandlingsfeltet d8 med konge og springer. Men så nemt er det ikke.


Her vil 1.Ld5?? være en stor fejl og give sort remis med 1.-Sd6+. 2.Kc7,Se8+ 3.Kc8,Sd6+= . Så i diagrammet skal hvid i stedet starte med 1.Kc7!,Sd8 2.Ld5 og sort i træktvang.


Dette eksempel illustrerer vist klarheden i forfatterens forklaringer. 

Herudover indeholder bogen mange fantastiske varianter af Konge + Bonde slutspil. Hvem af os har ikke siddet og talt på fingre omkring forvandling og opposition.Er du til statistik så har forfatteren analyseret en database med over 4 million partier. Analysen viser at 19,87 % af disse partier ender i slutspil. Heraf 8,01% i tårnslutspil, som jeg tror er det slutspil som de fleste frygter at havne i (inklusiv mig selv).

Afslutningsvist vil jeg anbefale bogen til alle spillere, der er kommet over 1700 i rating. Hvis du er lidt seriøs i tilgangen til skak, så er pengene givet rigtig godt ud / ole knudsen

Anmeldt af Ole Knudsen i august 2019